Het Impluvium

door • 23 december 2018 • Buurt en wijk, Groen

Romeins Impluvium

Misschien is het u ook opgevallen, in de hoek van de sportvelden aan het Henegouwerplein, waar je langs loopt op weg naar bv het Centraal Station, staat sinds kort een opvallend bouwsel. In eerste instantie was het mij niet zo duidelijk wat het moest voorstellen, maar gelukkig hing er (en hangt er nog steeds) een informatiefolder aan het hek. Het blijkt een Impluvium oftewel een regenwateropvangpaviljoen te zijn.

Dit Impluvium (de Romeinen hadden dat al bedacht) verbeeldt het principe van wateropvang: hemelwater wordt opgevangen zodat je er geen overlast van hebt en bewaard voor droge tijden, zodat je er volop plezier van hebt. Het is gebouwd in eendrachtige samenwerking met vele partijen uit de buurt. De Hollandse tuin, die er omheen ligt, ziet er nu nog niet uit, maar dat gaat in het voorjaar veranderen, let maar op.

De wijk Middelland moet klimaatbestendiger worden en daarom is er een plan gemaakt voor de transformatie  van het gebied rond het recreatiecentrum Oostervant door wijkbewoners Ruud Reutelingsperger en Marc Bukman (zie ook www.citylab010.nl en De Bron van Middelland ).

Het wordt een groene zone waardoor het gebied in niets meer lijkt op de huidige stenige omgeving met dat ongastvrije Recreatiegebouw. Tegels en hekken worden vervangen door slootjes en knotwilgen, zoals in laat 19e eeuw, toen dit stadsdeel nog Coolsche Polder heette. Rotterdam kampt nu immers met wateroverlast en -onderlast, en Middelland geldt als urgent risicogebied met natte kelders en/of droogstaande paalkoppen dus we mogen hopen dat al die plannen snel realiteit worden.

Onze mooie Graaf Florisstraat heeft weliswaar prachtige bomen, maar ook heel veel steen en tegels. Natte kelders zijn meer regel dan uitzondering na een hoosbui en de straat staat op veel plekken onder water. Een voorzichtig begin is gemaakt met vergroening door de aanleg van een aantal geveltuinen, maar er kan naar mijn mening nog veel meer, bv rond de boomspiegels. Het geval wil dat ook op dit vlak een plan is aangekondigd.

Laten we hopen dat het Impluvium geen druppel op een gloeiende plaat blijkt, maar volop navolging krijgt. Die Romeinen waren zo gek nog niet, maar wij kunnen – of beter gezegd moeten – het beter doen…!

Bij eerst volgende hoosbui ga ik bij dat Impluvium kijken, zie ik jullie daar…?

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.