Kom je bij Bas thuis dan ben je bij Bas Thuis!

door • 4 juli 2019 • Bewoners, Buurt en wijk

De meeste van u zullen zijn bus wel in de omgeving hebben zien staan met die intrigerende opschrift: Easy Be…
Lange tijd heb ik me afgevraagd waarom iemand uit de buurt de naam van een Belgische website op zijn bus zou willen zetten… Bas woont in de Beatrijsstraat en het feit dat ie eens uit zijn bus stapte, terwijl ik met mijn honden door zijn straatje wandelde, bood mij de gelegenheid om nu toch eens te vragen wat hij en zijn bus betekenden.

Niks Belgische website (ik had niet goed gelezen… er stond .EU), gewoon oer-Rotterdams, die bus. Inmiddels wel met een zeer internationaal tintje, want deze bus heeft al heel wat landen in Europa aangedaan, met Bas Thuis aan het stuur.

Wie is Bas?

Bas met een tevreden gebruiker van de Easy Be afwasservice

Enige tijd geleden heb ik hier een artikel geschreven over mijn interview met Rogier, de basbouwer, ook wonend in de Beatrijsstraat. Van 2000 tot 2006 woonde Bas Thuis toevalligerwijs in Rubroek naast deze basbouwer en ze zijn elkaar goed gaan kennen. Op een gegeven dag ging Rogier verhuizen naar zijn huidige woonadres in de Beatrijs. Het contact tussen beide heren bleef bestaan en samen hebben ze nog gewerkt aan een handgemaakte basgitaar voor Bas (what’s in a name…).

Bas moest op een zekere dag ook verhuizen en in die tijd kreeg hij de gelegenheid anti-kraak te gaan wonen in de wijk Schiebroek. Op bezoek bij Rogier stond er opeens een woning te koop aan de overkant en Bas ging informeren. Het bleek om een MvE (Maatschappelijk Verantwoord Eigendom)-woning te gaan, waar echter wel heel veel aan opgeknapt moest worden, voor Bas nooit een probleem! Met behulp van kennissen die hij nog kende van zijn horeca-verleden, wist hij er een prachtige betaalbare industriële keuken in te plaatsen en het huis tip-top te renoveren. Het huis werd echter op zekere dag echt te klein, met een vierde kindje op komst.

Stad of dorp

Om in die tijd een leuke ruime woning te vinden in Rotterdam was geen makkie en de vraag diende zich aan of ze niet lekker in een dorp zouden gaan wonen, ook met het oog op de opvoeding van de kindertjes. Maar met Bleiswijk en Rhoon (resp. Bas en Ellen) in hun achterhoofd (“niet dat er iets mis is met een dorp, hoor…”) besloten ze toch in de stad te blijven. De planeten stonden blijkbaar gunstig, want kort na die beslissing (het was nu 2012) kwam een voormalige sociale-huur woning te koop, nota bene schuin aan de overkant in de Beatrijs! Wederom een opknap-huis, want binnen was het 1 grote puinhoop.

De hele indeling moest anders; een gigantische wilg in de tuin, die meerdere buren gijzelde, moest worden verwijderd door de gemeente, die daar niet zo happig op was; en een diepe scheur tussen het pand en dat van de buren moest worden gerepareerd, vóórdat Bas van koop wilde weten. Na veel 5’en, discussies met de gemeente, en 6’en hebben ze het natuurlijk toch voor elkaar gekregen en zijn ze de enorme klus begonnen.

Bas komt uit de hotellerie en facilitair management en heeft zowel hotelschool als bedrijfskunde gestudeerd. Hij heeft in 4- en 5 sterren hotels en ziekenhuizen gewerkt en het reizen zit hem in het bloed. Hoewel zijn ouders juist ophielden met kamperen, toen Bas werd geboren, klom hij later met Ellen in een camper om een grote lange reis door Europa te maken, waarna zij totaal ‘hooked’ waren van kamperen en rondreizen.

Afwassen op de camping

Leuk, dat campingleven, maar 1 ding dat toch altijd blijft knagen, is die afwas… Iedereen die kampeert weet wat ik bedoel. Heb je lekker gekookt op je twee-pittertje, alle aluminium pannen opgebruikt, aan-laten-bakken en leeg geschept achter de bosjes of in het plaatselijke riviertje achter je tentje. En alle aanwezige glazen, bekertjes, mokken, kommen en schalen opgebruikt natuurlijk, want je hebt wel vakantie en, kan jou het schelen, de vakantie-wijn rijkelijk laten vloeien.

Maar dan met al die zooi naar de afwasplaats, waar al het fijne warme water natuurlijk allang is opgebruikt en het afwasmiddel zo goed als op is. De afwasplaats heeft, na al dat afwassen van andere kampeerders, zijn glans verloren voor vandaag en jij moet beginnen met koud water die berg schoon te krijgen voor de volgende dag, wanneer moeders en kindertjes, en vergeet jezelf niet, weer schoon de dag willen beginnen.

Ok, ok, dit stukje moet nu tuurlijk niet gaan over mijn eigen ergernissen van kamperen… sorry.

Easy Be Afwasservice voor kampeerders: www.easybe.nl

Bas is wat dat betreft veel constructiever ingesteld en kwam juist op een lumineus idee tijdens zo’n afwas op de camping: wat is hier nu in godsnaam romantisch en vakantie aan? Dit moet toch beter kunnen? Waarom kan ik thuis alles lekker in een machine donderen en moet ik hier staan te afzien met vies, vet water? Waarom kan een kampeerder op vakantie geen afwasmachine gebruiken?! Tadaaa!

Het jaar was 2010 en Bas, ook niet van gisteren, heeft 2 jaar goed gebruikt om zijn idee uit te werken, een bedrijfsplan te maken, een goede techniek erbij te zoeken en zijn idee uit te rollen en op de markt te zetten. Het Easy Be afwasservice concept is bescheiden begonnen met 6 campings in Nederland en is inmiddels uitgegroeid tot nu 100 campings in 14 landen!

Veel van de beste en meest gerenommeerde campings behoren tot zijn klanten, waarvan zelfs de president van de Duitse Kampeerbond, zelf camping-houder, een sprekend voorbeeld mag heten.

Het concept is in wezen simpel: het gebruik van de Easy Be afwasservice op de camping is gewoon gratis, zit bij de prijs van de campingplaats inbegrepen. De kampeerder merkt dat niet, maar maakt met een simpel muntje, dat hij krijgt bij het inchecken (voor elke dag 1), supermakkelijk gebruik van altijd schone afwasmachines. Het is dus een soort van gratis service, zonder stress, zonder verlies van vele uren kampeerplezier; de moderne kampeerder zou niet meer anders willen.

Het verbaast dan ook niet dat grote organisaties zoals ANWB, ADAC en Alan Rogers zelfs de Easy Be afwasservice in hun selectiecriteria hebben opgenomen, waarmee kampeerders hun bezoeken aan campings kunnen plannen.

Inmiddels heeft de Easy Be afwasservice zo’n goede en grote naamsbekendheid, dat het zelfs een beetje ‘onmisbaar’ is geworden op een zichzelf respecterende camping. Dat maakt dat Bas zijn concept nog steeds verder kan uitrollen.

Een groot deel van Europa kent de Easy Be afwasservice inmiddels.

Bijkomend voordeel is volgens Bas ook nog dat hij eigenlijk zelf gewoon op vakantie kan ’s zomers, ondanks dat kamperen een seizoensgebonden activiteit is. Easy Be moet namelijk in de vakantieperiode juist volledig operationeel zijn en zou slechts voor onderhoud en storingen op pad kunnen. Daar heeft ie nu een speciale servicemonteur voor aangetrokken, zodat Bas zich meer op de kerntaken van het ondernemerschap kan toeleggen.

De drukte ligt voor Bas dus juist in de winter, grofweg van 1 september tot 1 maart, tijdens de voorbereidingen van het kampeerseizoen, als de campings zelf nog liggen te slapen. Dan gaat hij nieuwe campingbazen ervan overtuigen dat die eigenlijk niet om de Easy Be afwasservice heen kunnen, omdat zijn gasten van hem zullen verwachten dat er een Easy Be machine staat, of meerdere, als de camping groter is. Geen Easy Be, geen gasten. Klinkt een beetje over-gesimplificeerd zo, bedoeld wordt dat Bas niet de campingbaas hoeft te plezieren, maar diens gasten, vanuit zijn eigen gebruikersperspectief. En zijn de gasten blij, dan is de campingbaas bij en kan hij er op rekenen dat families het volgende seizoen terug komen. Voor de baas is slechts belangrijk dat de machines altijd werken, goed onderhouden worden en dat onvermijdelijke storingen zo snel mogelijk worden verholpen. En daarin blinkt Bas zijn bedrijf uit: service en kwaliteit op basis van een abonnementsconstructie.

De wijk

Het feit dat Bas en Ellen al lange tijd met hun kinderen in de wijk wonen maakt ook dat ze zich betrokken voelen bij hun buurt. Het fijne vinden ze dan ook dat er relatief veel mensen zijn blijven wonen; vaak gelijkgestemde mensen ook, met een vergelijkbaar opleidingsniveau, interesses en gelijkluidende betrokkenheid met de buurt.

Die instelling staat ook mooi borg voor een belangrijk stuk veiligheid en sociale controle. Want laten we wel zijn: niet alle stedelijke ontwikkelingen zijn makkelijk te omarmen. Thema’s als drugsoverlast, kortdurende huurconstructies, niet te begrijpen zakelijke activiteiten in een woonstraat, parkeeroverlast door, zoals de gemeente het zo mooi omschreef, wijkvreemde gebruikers.

Veiligheidsaspecten in de buurt krijgen speciaal wel Bas zijn aandacht vooral ook omdat hij er zijn kindertjes veilig en stimulerend wil laten opgroeien. Het aantal kinderfietsjes dat pal voor zijn deur is gestolen, heeft echter wel de doorslag gegeven om een 180-graden videocamera op te hangen, die 24 per dag aan staat. Mag dat eigenlijk? “De politie weet ervan en vond het een goed idee.”

Een puntje van zorg voor de komende tijd is toch wel dat opnieuw de hele straat open moet om het verouderde riool aan de moderne tijd aan te passen. We hebben alles al gehad: gasleidingen, kabel, stroomverdelers, iedere keer gaat die straat of stoep weer open. Gevolg: enorme parkeerdruk op de omliggende straten, vuiligheid en herrie. Daar helpen geen nieuwe betaalde parkeertijden tegen. Moet Bas weer met die grote bus ergens een plekje zoeken, zodat ie niemand lastig hoeft te vallen met de lengte ervan.

Vergunning of niet, Bas krijgt er regelmatig over te horen, ‘dat ie hier niet hoort met zijn bus’. Easy Bas… komt goed.

Jeroen Beltman
Laatste berichten van Jeroen Beltman (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.