De Regentuin is er!

door • 6 juli 2019 • Bewoners, Groen, Vereniging

Na een jaartje overleggen, plannen, tekenen, photoshoppen, afspraken met de gemeente, offertes opvragen, hoveniers selecteren, regentonnen bekijken, artikeltjes schrijven en informatieavonden organiseren, was het in mei toch echt zo ver, de aanleg van de Regentuin ging beginnen!

Stadsbeheer

Op vrijdag 17 mei werden de parkeerplaatsen afgezet en die maandag daarna begon Stadsbeheer met de aanleg. Al snel werden de contouren van de tuin zichtbaar.
Het doen en laten van de mannen werd nauwlettend in de gaten gehouden vanuit diverse omringende panden en door de her en der verdekt opgestelde Groene Graafleden. Onbekommerd aanklooien was geen optie. Op wat kleine missers na, hield men zich aan de zorgvuldig uitgezette lijnen.

Twee dagen later was er sprake van een keurig omheinde zandbak, omringd door bandjes en was de stoep voor het pandje geheel opnieuw betegeld. Het ijzeren gootje voor de tuin was verbonden met een drainage slang die ondergronds de hele tuin omringt.

Hovenier

Een week later is het de beurt aan Hovenier Frank om in de stromende regen zijn deel van de werkzaamheden uit te voeren. Het zand werd bedekt met een laag grind en daarna een laag aarde. Ook sluit Frank de ton (merknaam Killian) aan, op het hoekje.
Een dag later is het plantdag. De plantjes maken kennis met de plataan en de tuin kleurt groen. De Groene Graaf maakt een bewateringsplan.

Opening

Bij de lenteborrel van de vereniging, op 9 juli, volgt de officiële opening. We krijgen een uitleg over de verschillende planten, de kraan van de ton wordt symbolisch geopend en we heffen het glas op zoveel moois.

Wat dan nog ontbreekt is de speciale goot die het water van de ton naar de tuin moet geleiden. De tegels zijn besteld, maar de levertijd is lang. Ondertussen wordt de Regentuin dagelijks bewaterd door de Groene Graaf. Aanwaaiend vuild wordt kordaat verwijderd.

Het gootje

Op 5 juli arriveren dan de speciale tegels. Op zaterdag 6 juli arriveert Hovenier Frank weer, om in alle vroegte de gootjes aan te leggen.

Het kraantje van de ton gaat aan en het water stroomt richting. De Groene Graaf keek toe en zag dat het goed was.

Geveltuinen?

De Regentuin ligt er maar als we naar het oorspronkelijke plan kijken zijn nog open eindjes en onvervulde beloftes. Zo is er het Geveltuinen 3.0 initiatief waar zich zes huishoudens voor aangemeld hebben.
Hierover zijn we nog steeds in overleg met Stadsbeheer. Het budget hiervoor lijkt daar op te zijn, maar er zijn meer wegen die we kunnen bewandelen. We houden jullie op de hoogte! Ze gaan er zeker komen.

Domme Regenton

Dan is er nog de regenton. Ten eerste staat zijn kraantje nog niet goed, het mondt niet uit in in het gootje. Dat gaan we snel verbeteren.
En dan is deze ton nog dom. Hij moet door mensen bediend worden. Dat laatste lukt overigens behoorlijk goed, tot nu toe. Toch gaan we kijken of we, nu alles staat, de beoogde verslimming kunnen uitvoeren, waarbij de ton op eigen initiatief de tuin gaan bewateren.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.