Nieuwe Regentuinen in de Graaf Floris

door • 14 juli 2020 • Buurt en wijk, Groen

De eerste Regentuin ligt er nu een dik jaar en wordt steeds fraaier en voller, zoals iedereen die er wel eens langs loopt of fiets met eigen ogen kan zien. In een vorig artikel berichtten we dat we met de gemeente in overleg waren om drie nieuwe Regentuinen aan te leggen, en hebben we tekeningen en impressies getoond van hoe en waar.

Goed nieuws nu: de gemeente heeft recentelijk de aanvraag voor de drie nieuwe tuinen goedgekeurd en daarbij de volledige financiering toegezegd!

Net als wij vinden ze de eerste Regentuin ook heel mooi en beschouwen deze pilot als geslaagd. Ze zien de drie nieuwe exemplaren graag verschijnen. Voorwaarde is wel dat we – net als bij het eerste groenvak – de bewoners goed informeren en er zo veel mogelijk bij betrekken. 

Informatieavond Regentuinen 2.0

Voor bewoners van de GFS organiseren daarom een informatieavond over de plannen op donderdag 3 september, om 20:00 in het pandje 88a met inachtneming van de coronamaatregelen.

Op de agenda staan:

  • Uitéénzetting van de plannen: wat, waar, hoe en wanneer?
  • Waarom meer Regentuinen? 
  • Wie gaan de nieuwe tuinen onderhouden? We zoeken actieve bewoners die een tuin in beheer willen nemen (en we hebben de eerste al gevonden).
  • Geveltuinen: welke mogelijkheden zijn er voor geïnteresseerden? (Wil je nu al een antwoord? Zie verderop in artikel)
  • Regentonnen: hoe krijg ik een regenton? (zie ook verderop)
hoek Gr Floris, J.v.Avenne 1

Regentonnen – Duzammm – TonTuinen

Vanuit Mooi Mooier Middelland is het team Duzammm opgericht dat zich bezighoudt met het plaatsen van regentonnen in de wijk om zo de stad weerbaarder te maken tegen extreme hitte en regenval. De ambitie is 1000 regentonnen  te plaatsen in heel Middelland. De tonnen worden genummerd en het leuke is, dat de regenton bij onze eerste regentuin officieel Ton nummer 1 wordt!

Deze eerste ton doet het goed, alleen is het kraantje kapot zoals een oplettende voorbijloper wellicht reeds heeft opgemerkt. De reparatie daarvan staat inmiddels ingepland. 

Via Duzammm komt iedereen met een regenpijp in aanmerking voor de optie Ton&Tuin. Onze straatgenoot Nienke zal op de informatieavond uitleggen hoe het werkt maar je kunt ook zelf op de website kijken.

Geveltuinen

Voor wat betreft de geveltuinen, zijn er een aantal huizen in de straat die er graag nog eentje zouden willen hebben en die we vanuit ons straat-groenclubje De Tuin van Floris hulp hebben aangeboden. Eerst wilden we de aanleg meenemen met de eerste Regentuin maar toen was het budget op. Daarna  kregen we voor dit jaar een toezegging van Stadsbeheer. Corona en aanverwante problemen zorgden er helaas voor dat ook deze optie niet waar gemaakt kan worden. Nu gaan we kijken of de geïnteresseerden via het project Duzammm geholpen kunnen worden aan een geveltuin. Daarover meer tijdens de informatieavond.

Meer informatie?

Heb je vragen, opmerkingen, bezwaren? Wil je meedoen? Mail naar tuinvanfloris@gmail.com en/of kom naar de informatie-avond op 3 september om 20:00 in het pandje 88a.

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.