Franse sferen op het Tiendplein

door • 3 april 2021 • Horeca en Winkels

Midden in de coronacrisis, tijdens de tweede lockdown, verscheen een nieuwe horecagelegenheid op het Tiendplein: Marseille. Het blijkt onze voormalige straatgenoot Kris die zijn zaak Tandoor16 omkatte naar een Franse bistro. Waarom?

“Hoeveel toepasselijker dan de naam Marseille kun je hier een Franse bistro geven. De West-Kruiskade en het Tiendplein zijn minstens zo multicultureel als deze Franse havenstad. Deze naam biedt direct ook de kans een variëteit aan etenswaar te maken: van croissants, kip, tot Noord-Afrikaanse, Spaanse en Italiaanse gerechten. Zelfs pizza is er in een Marseillaise variant. Met natuurlijk goede wijn en bier,” zo begint Kris blij terwijl hij zondagmorgen een koffie to go maakt voor een klant, met een croissantje erbij. Zijn eenjarige zoontje schuift over de grond terwijl hij de bonen maalt. Precies zoals je het in een Franse horecagelegenheid verwacht.

Zo blij als hij nu spreekt kan hij afgelopen winter niet geweest zijn. Hij was met zijn pop up-cafe ‘Bar’ een aantal jaar geleden aan de West-Kruiskade neergestreken en twee jaar terug met compagnon Derk-Jan Tandoor16 begonnen. Voortbordurend op diens afhaalsucces met Tandoor104 in Rotterdam Noord. 

Dit Indiase concept bleek echter lastiger op het Tiendplein, “wellicht niet onderscheidend genoeg”, maar vooral in de take-away coronatijd niet kostendekkend. Kris: “Indiaas eten associëren mensen vooral met de avonden. Daarmee haalden we niet voldoende omzet mee binnen.”

Noodgedwongen stelden ze zich eind vorig 2021 de urgente vraag: gaan we stoppen of gaan we iets heel anders doen. “Maar stoppen zou wel heel gek zijn. Dit is een heerlijke locatie met gedurende de namiddag zon op ons langgerekte terras. En ook binnen voldoende tafels met een eetcafe-sfeer.” 

En zo werd Marseille geboren: ‘s morgens taart, croissantjes en koffie, gedurende de middag aangevuld met belegde broodjes (‘het lekkerste stokbrood van Rotterdam’) en einde middag en avond apéro. “Gewoon goed Frans eten, eenvoudig een kippetje, een flesje wijn. En natuurlijk moules-frites,” vult compagnon Derk-Jan aan vanuit zijn keuken. “Daar houden Rotterdammers van.”

De eerste signalen zijn positief. Zo zijn de de fruit du mer-schotels op zondag altijd strak uitverkocht, “Op tijd reserveren dus,” lacht Kris.

“En maar niet hopen dat we bekend gaan staat als het restaurant dat nooit open gaat,” roept kok Derk-Jan vanachter zijn pannen. Dit is de chefkok die het Cinema Culinair in Bird introduceerde, samen met onze straatgenoot Wies, lees deze gouwe ouwe nog maar eens over Florisscoop.

Marjan Bleeker
Laatste berichten van Marjan Bleeker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.