De Buurtverbeteraar: burendag met participatie

door • 28 september 2014 • Buurt en wijk, Festiviteiten

De Graaf Florisstraat ligt in een spannende wijk. Natuurlijke zijn er prachtige parken, speeltuinen en hippe bars en winkels, aan de andere kant misdaad, armoede en straatvuil. In die gemengde omgeving zijn hordes bewoners en professionals bezig om de buurt beter te maken. Wat doen ze, deze buurtverbeteraars? En lukt het om de buurt ook echt beter te maken?

Op zondag 28 september kwam ik thuis rond een uur of vier. Op de stoep rook het naar smeulend houtskool. Voor het voormalig Chinese trefcentrum Wah-Fook Wui stond een handjevol mensen een barbecue aan te wapperen. Rond de deur stond een krans van kleurige ballonnen. Er waren wat stoelen buitengezet en een tafel met eten en drinken stond lonkend te wachten. Het duurde even voor mij te binnen schoot dat het vandaag Burendag was. We hadden immers een uitnodiging gekregen, met daarbij ook het verzoek om kennis te maken met “een nieuw platform voor young en high professionals die zich vrijwillig inzetten voor kwetsbare burgers in de stad.”

Er waren nog geen buren toen ik kwam kijken, maar wel  een stuk of vijftien medewerkers van het Maatschappelijk Ondersteuningsbureau (MOB) en hun familie. Burendag is een landelijk evenement, gefinancierd door het Oranjefonds, dat het MOB in onze straat organiseert. Ik werd welkom geheten door Chivra Guddens, de communicatiemedewerkster. Baby op de arm, net weer begonnen met werken na haar zwangerschapsverlof, vertelde ze me wat MOB zoal doet (een heleboel, zie hieronder, maar ook  www.mob.nu) en gaf me een rondleiding door de vertrekken onder en naast het Chinese bejaardentehuis waar het MOB sinds een half jaar haar hoofdvestiging heeft. In de gang stonden nog vitrines met allerlei Chinese snuisterijen, ‘Culturele rijkdommen’, aldus de langslopende directeur van het MOB, die deze middag ook de chef van de barbecue was.

Het MOB helpt Rotterdammers aan allerlei vormen van ondersteuning en had op deze nationale Burendag deze barbecue georganiseerd om dit onder de aandacht te brengen van de bewoners van de Graaf Florisstraat. Dit was vorig jaar ook gedaan, toen met name bezocht door bewoners van het bejaardentehuis. Nu hoopte Chivra ook andere straatbewoners te trekken. Ze had zo’n tweehonderd uitnodigingen in brievenbussen gedaan en posters aan bomen gehangen.

Het MOB bestaat ongeveer tien jaar en helpt zo’n 300 Rotterdammers aan verpleging aan huis, huishoudelijke hulp, psychische ondersteuning, veelal in het kader van de AWBZ, en daarnaast probeert het nog 500 mensen, die (nog) geen formele hulpindicatie hebben een vangnet te bieden. Daarbij wordt deels gebruik gemaakt van hulp door vrijwilligers, bijvoorbeeld bij het koken van maaltijden en allerlei activeringsprogramma’s voor mensen in een sociaal isolement, zoals kwetsbare ouderen, mensen met taalachterstanden, schulden, obesitas, enzovoorts.

Er werken medewerkers met allerlei culturele achtergronden, die dus ook diverse groepen weten te bereiken. Het MOB probeert mensen op verschillende manieren een zetje te geven om te gaan participeren. Onze koning heeft immers zelf gezegd dat participeren nodig was. Niet in de laatste plaats om bezuinigingen op de sociale sector op te vangen: de medewerkers van de MOB merken al dat de budgetten krimpen. Dus dit “participeren” is hard nodig om, bijvoorbeeld, de zorg aan hulpbehoevende ouderen op peil te houden. Lezers die hun diensten als vrijwilliger willen aanbieden of een goed idee hebben voor een maatschappelijk project, kunnen contact opnemen via info@mob.nu.

Ondertussen waren er al meer straatgenoten op de Burendag afgekomen. De meesten hadden thuis al een maaltijd in voorbereiding, maar wilden toch even hun betrokkenheid tonen. De meesten konden het niet over hun kant laten gaan dat in de Graaf Florisstraat niemand zou komen opdagen voor de Burendag. De medewerkers van het MOB hadden niettemin een overdaad aan vlees te verstouwen. Ik heb de organisatoren op het hart gedrukt om volgend jaar samen te werken met de Vereniging Ter Bevordering om de opkomst nog te verhogen. Dat gingen ze doen. Mocht er iemand gaan “participeren” via de MOB, dan hoor ik heel graag de ervaringen.

burendag

Volg Luuk
Laatste berichten van Luuk van der Meer (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.