Speeltuin De Zandtuin

door • 24 juli 2013 • Kinderen

Na de café’s is het nu tijd eens wat speeltuinen uit de omgeving te bespreken. Ik begin met de Zandtuin. Dit is een mooie, gevarieerde en beheerde speeltuin. Hij ligt midden in het wijkje tussen Beukelsdijk, Heemraadsingel en Burgermeester Meineszlaan, op loopafstand van de Graaf Florisstraat, met de ingang gelegen aan de Hugo Molenaarstraat, iets voorbij Snackbar de Molen (voorheen Snackbar de Grillkip).

zandtuin1De speeltuin is onzichtbaar vanaf de straat en de ingang, op Hugo Molenaarstraat 18 is makkelijk over het hoofd te zien. Goed dus dat je deze TeleGraafFloris leest; anders had het zomaar kunnen gebeuren dat je deze speeltuin nooit had ontdekt.

Ooit was het gebied waarschijnlijk een schoolplein bij het aanpalende voormalige schoolgebouw. De speeltuin is ontstaan toen het braakliggende terreintje, dat het ervoor was, in 1994 Opgezoomerd werd en de Stichting de Zandtuin werd opgericht en het beheer op zich nam.

Beheerder Leo vertelt dat de eerste speelelementen allemaal van hout waren en gemaakt en geschonken zijn door de technische school. Deze zijn in de loop van de negentien jaar dat de speeltuin inmiddels dus oud is allemaal vervangen.

Nu vind je er een kabelbaan en een speeltoren waar je via een klimwandje op kunt klimmen en met een glijbaan of via een stang weer af kunt glijden. Verder is er een grote zandbak met bijbehorend graaf en schepgereedschap. In de zandbak vind je ook een mooie watertafel met aquaduct: ideal om waterbouwkundige ambities bij de kinderen te doen ontluiken. 

[wc_box color=”info” text_align=”left”]

Openingstijden

Zomer (niet-schoolvakantie):
Ma – Vr 13:00-20:00; Za 12:00-17:00; Zo 13:00-17:00

Zomer (schoolvakantie):
Ma 13:00-20:00; Di 14:00-20:00; Woe – Vr 12:00-20:00; Za 12:00-17:00; Zo 13:00-17:00

Adres

Hugo Molenaarstraat 18
3022 NR Rotterdam
tel. 010-4777888

Faciliteiten

Ligschommel, Skelterbaan, Zandbak, Klimtoren, Kabelbaan, Bordspelletjes, Koffie, thee, limonade, snoep, Toilet

[/wc_box]

Echt bijzonder is de skelter en rolschaatsbaan aan de zijkant van de speeltuin. Deze heeft enig reliëf doordat hij over de half ingegraven bunker voert waarin een hele voorraad skelters, rollerskates en inline-skates in allerlei maten klaarstaan. Deze zijn in de loop van de jaren aangekocht maar ook gedoneerd door mensen uit de buurt.

De speeltuin is bedoeld voor kinderen tot 13 jaar. De officiele doelstelling is het bieden van een veilige speelomgeving. Kinderen die zonder begeleiding naar binnen willen moeten lid zijn en in bezit van een pasje. Het lidmaatschap is gratis maar op deze manier is altijd bekend hoe de kinderen heten, en waar hun ouders wonen in geval van nood (of wangedrag). 

zandtuin3In de zomer worden er uitjes georganiseerd voor de leden van de speeltuin. Een dagje naar Drievliet of naar een zwembad voor een paar euro’s. Hartstikke leuk voor kinderen die verder geen vakanties hebben, aldus Leo. Leo werkt hier al de volle 19 jaar. Tot vorig jaar deed hij het werk met collega Harm. Maar door de bezuiningen bij Stichting Buurt en Speeltuinwerk Rotterdam staat hij er sinds dit jaar alleen voor. Een situatie die eigenlijk ondoenlijk is, volgens hem. Hij is verantwoordelijk voor de orde en veiligheid, het groenonderhoud, het runnen van het winkeltje, de lidmaatschapsadministratie en het bijhouden van de bezoekersaantallen. Zonder back-up of een stagiair is het zwaar. Helemaal onmogelijk is het om de speeltuin open te houden wanneer hij ziek is of eens een dagje vrij wil. Gelukkig krijgen ze nog wel eens wat giften. Zo is er deze zomer 2000 euro gedoneerd door Woonbron, die de speeltuin belangrijk vindt voor de leefbaarheid in de wijk. Voorwaar één van de zinvollere geldbestedingen van Woonbron, zullen we maar zeggen.

De speeltuin kent zo’n 25.000 bezoekers per jaar. Begeleiders meegerekend. Vooral op zonnige woensdagmiddagen of weekenddagen zijn er soms meer dan 100 mensen tegelijk. Voor de ouders is er een gemoedelijk hoekje om lekker te smartphonen. Leo serveert er koffie en thee bij en draait jaren 70 symfonische rock (Led Zeppelin, Yes).

Mijn kids en ik vinden de Zandtuin een hele puike speeltuin en een echte aanrader. 

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.