Speeltuin Ali Baba

door • 9 augustus 2013 • Kinderen

Op een namiddag in September trekt het Telegraaffloris speeltuinkeuringsteam er weer op uit. Deze keer is speeltuin Ali Baba aan de Jagthuisstraat (zijstraat Beukelsdijk) aan de beurt om nader geïnspecteerd te worden.

AliBaba2Tijdens schooltijden fungeert de speeltuin als schoolplein van de Oldebarneveldschool, maar na schooltijd en op zaterdagen is het een beheerde speeltuin voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Toegang voor kinderen is met toezicht, of op basis van een pasje.

Na binnenkomst bestormt het jongste en meest onverschrokken lid van het keuringsteam direct de glijbaan. Deze is behoorlijk stijl en de afdaling kan het beste normaal zittend, en met de benen naar voren genomen worden, zo is haar conclusie nadat de tranen gedroogd zijn. Daarna verkennen we de pittoreske houten huisjes die onder een groen bladerdak op palen in een vijvertje staan en via houten paden en hangbruggen met elkaar verbonden zijn.

Verderop staan hangwippen, klimnetten en een wipwap annex loopbrug die ons team nog nergens eerder gezien heeft. Ook is er een wipwap-achtig klimrek waarin je staand kunt wippen door in tegenfase en afwisselend voor- en achterover te buigen en zo je zwaartepunt te verplaatsen. Het vereist wat coördinatie en afstemming maar dan wipt het leuk.

Openingstijden (Zomer)

Ma -Di    15:00-20:00
Wo      12:30-20:00
Do-Vr   15:00-20:00
Za        12:00-16:00
Zo      gesloten

Adres:
Speeltuinvereniging Ali Baba
Jagthuisstraat 20
3022 PR Rotterdam
010 – 425 32 63
email@speeltuinalibaba.nl

Centraal in de speeltuin ligt een ruim omheind voetbalplein met twee doelen waarop  gevoetbald kan worden.

Er is wel wat achterstallig onderhoud in de speeltuin, sommige speeltuigen zijn kapot en afgezet. Iets minder prettig is ook het toilet, zonder bril en met schuifdeur, die niet echt op slot kan. De speeltuin maakt een iets rommeliger indruk dan de hiervoor besproken Zandtuin.

Beheerder Jan nodigt ons uit in het beheerdersgebouw annex buurthuis. Jan beheert deze speeltuin al 16 jaar, en werkt daarnaast als conciërge op de Oldebarneveldschool. De speeltuin dateert volgens hem uit de tijd dat de St. Willibrorduskerk en de scholen gebouwd zijn in 1927. Bezoekersaantallen, die door de speeltuinbeheerders worden bijgehouden, lopen op tot 150 kinderen per dag op mooie zomerdagen.

In 1989 kwamen de speeltuin en de Jagthuisstraat op een slechte manier in het nieuws toen Sinterklaas er gemolesteerd werd. Volgens Jan is het incident zelfs in een Triviantvragenset terecht gekomen (“In welke Rotterdamse straat werd in 1989 Sinterklaas in elkaar geslagen?”)

Het jaar daarop, bij de opening van het buurtgebouw , besloot men de speeltuin de naam Ali Baba te geven en zo een frisse start te maken.

Het gebouw biedt ruimte aan de klaverjassers in de buurt en er kan door kinderen binnen gespeeld worden. Punt is wel, volgens Jan, dat met maar één beheerder aanwezig het lastig is zowel binnen als buiten toezicht te houden.

Jan heeft één collega, Harm, die sinds vorig jaar, na de laatste bezuinigingsronde vanuit de Zandtuin is overgekomen. Nog niet zo lang geleden had de speeltuin nog een coordinator en drie beheerders in dienst. Dit jaar stopt ook de gemeentelijke subsidie voor het onderhoud en aanschaf van nieuwe speeltoestellen. Hiervoor zullen sponsoren en donateurs in de plaats moeten komen.

In samenwerking met comité Buurt-bestuurt en de commissie Bloxx organiseert de speeltuin activiteiten tijdens schoolvakanties maar ook met Helloween en Sinterklaas. Tijdens de herfstvakantie is het hier drie dagen lang huttenbouwen, alle kinderen zijn welkom.

Uitgespeeld en met een diepbevroren sluspuppie in de hand, vertrekken we een uurtje later weer. Al met al is ook dit een prima en unieke speeltuin, lekker groen, en zeker een bezoekje waard!

Faciliteiten

  • Glijbaan
  • Voetbalplein
  • Skelters
  • Klimtoren
  • Klimnetten
  • Speeltoestellen
  • Binnenspeelruimte
  • Bordspellen
  • Koffie, thee, waterijs
  • Toilet

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.