Speeltuin Binnenstebuite

door • 9 december 2013 • Kinderen

Voor het winternummer is het Telegraaffloris speeltuinkeuringsteam neergestreken in Speeltuin Binnenste Buiten, gelegen aan de Schonebergerweg 9 achter de oude tramremise aan de Binnenweg ter hoogte van het Heemraadsplein.

foto 3Voor het winternummer is het Telegraaffloris speeltuinkeuringsteam neergestreken in Speeltuin Binnenste Buiten, gelegen aan de Schonebergerweg 9 achter de oude tramremise aan de Binnenweg ter hoogte van het Heemraadsplein.

Deze speeltuin is één van de bekendste en populairste van Delfshaven en was ook voor dit bezoek al de favoriet van het keuringsteam. Bezoekersaantallen lopen hier op tot driehonderd per dag in de zomer.

Het is een grote groene speeltuin met veel kruip- en sluipdoor mogelijkheden. De kids raken er niet snel uitgespeeld en in mijn ervaring is de kans hier hoger dan elders om als ouder ongestoord een boek of krant te lezen of substantieel werk gedaan te krijgen. Er zijn voor de ouders lekkere stoelen, tafels, zomers staat er een schaduwrijke tent en er is koffie en thee.

Favoriet speeltuig van de kids is de nestschommel direct rechts van de ingang waar je met een hele groep op kan. Op de tweede plaats komt de roetsjkabelbaan. Verder zijn er klimrekken, een zandbak, een waterpomp, rekstokken, een wip, schommels, skelters, een basketbalplein, een zandbak en nog veel meer. Leuk is ook het minibadje met douche die op warme dagen aangaat voor de verkoeling van de kleintjes.

Anders dan bij de eerder besproken Zandtuin en Ali Baba draait deze speeltuin helemaal zonder betaalde krachten. De gemeentesubsidie wordt geheel aangewend voor het onderhoud en alles wordt gedaan door vrijwilligers en het actieve speeltuinbestuur bestaande uit buurtouders.

foto 2 (1)Vrijwilliger Elissaty M werkt er vier dagen per week. Hij vertelt dat deze speeltuin geen pasjessysteem heeft en kinderen er zonder begeleiding in mogen. Bij wangedrag volgt een tijdelijke schorsing en na een aantal schorsingen volgt een permanent verbod. Elissaty spreekt niet zo goed nederlands en heeft geen EHBO diploma, “geen geld voor”. Ernstige ongelukken gebeuren er volgens hem nooit.

Even later spreken we met Annemiek, de voorzitter van het bestuur. De speeltuin bestaat sinds 2008 in de huidige vorm en wil een groene oase in de wijk zijn. Zij vertelt over de diverse activiteiten die de speeltuin organiseert, zoals de groene zaterdagen waarop in groepsverband gesnoeid en getuinierd wordt (voornamelijk door de bestuursleden zelf).

In de zomer zijn er kampeernachten en BBQ’s en in de winter wordt bij vrieskou het basketbal pleintje ondergespoten en kan er geschaatst worden.

Haar grote ergernis is de jaarlijkse verstopping van het riool waar een groot deel van de subsidie aan opgaat. Ondanks alle aanmaningen blijven mensen doekjes en papier in de pot gooien….

Al met al is speeltuin Binnenste Buiten een absolute must voor alle kids in de basisschoolleeftijd. Oh ja, elke dinsdagmorgen van 10:00 tot 12:00 is er peuterinloopuur met peuteractiviteiten. Kijk ook op www.speeltuinbinnenstebuiten.nl voor actueel nieuws en openingstijden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *