SPEEL!Kaart Delfshaven

door • 9 april 2014 • Buurt en wijk, Kinderen

Onlangs kwam mijn dochter helemaal blij thuis met SPEEL!Kaart van Delfshaven. Een hip vormgegeven kaart met daarop alle openbare speelgelegenheden in ons stadsdeel plus een stikkerkaart waarmee kinderen de kaart zelf nog kunnen uitbreiden.
De Telegraaffloris speeltuinrubriek ging praten met de maker en initiatiefneemster van de kaart, Martine Nederend.

2014-03-05-23-43-21.Afbeelding 54
Hoe ben je op het idee gekomen?

Martine is beeldend vormgever en moeder van twee kinderen. Met haar eigen kinderen op speeltuintoer kwam ze in gesprek met andere ouders. Deze bleken vaak niet te weten hoeveel leuke speeltuinen er wel niet zijn in de wijk en zo ontstond het idee voor de kaart.

Was het veel werk?
Martine heeft het van begin af aan groot aangepakt en steun en subsidie aangevraagd bij de deelgemeente. Fred Burggraaf, de portefeuillehouder Sociaal van de deelgemeente, vond het direkt een goed plan en zo is het balletje gaan rollen.
Oorsponkelijk wilde Martine er meer mensen bij betrekken maar uiteindelijk, zo’n 80 versie’s verder, heeft ze de kaart toch helemaal zelf gemaakt.

Wat kun je allemaal met de kaart?
De kaart geeft niet alleen aan waar er gespeeld kan worden maar geeft met pictogrammen ook goed inzicht in de verschillende typen speelaanbod. Zo zijn er verschillende pictogrammen voor klimrekken, wippen, glijbanen en draai- en schommeltoestellen. Martine vertelt dat ze de pictogrammen expres abstract heeft gemaakt. Eerst had ze een specifiekere set aan pictogrammen maar deze werden door kinderen afgewezen omdat ze te weinig op de glijbaan of schommel in hun favoriete plekje leken.

legenda

Daarnaast toont de kaart waar er toezicht is, waar er gevoetbald of gebasketbald kan worden en waar zich de groene speelplekken bevinden. Voor ouders die geen zin hebben in natte ellende of lopende zandbak in huis staat precies aangegeven waar zich het water- en zandvertier bevindt. Voor de beginnende kaartlezertjes heeft Martine herkenningspunten zoals de Mevlana Moskee en de Euromast ingetekend om te helpen bij de oriëntatie.
Ook over het stikkervel waarmee kinderen zelf de kaart kunnen aanvullen is goed nagedacht. Zo zijn er bijvoorbeeld twee huis-stickertjes voor de kinderen die meer dan één adres ‘thuis’ noemen.

Hoe kunnen we aan de kaart komen?
De kaart is in een oplage van 15.000 exemplaren gedrukt. Alle basisscholen in de deelgemeente hebben de Speelkaart op kunnen halen bij de bibliotheek aan het Visserijplein, voor elke leerling eentje.
Mocht jullie kind hem toch niet gehad hebben, dan kan hij alsnog bij die bibliotheek worden verkregen of bij de Stadswinkel Delfshaven, Looiershof 1.

Wat is persoonlijk je favoriete speeltuin?
Martine heeft zelf een zwak voor het vlak bij onze straat gelegen Dierenlandje, ingang naast politiebureau Duivenvoordestraat. Dit is een hele groene speeltuin, met toezicht en leuke toestellen en kunstwerken van Herman Lamers, een Delfshavense kustenaar. Deze speeltuin is veel rustiger dan krakers als De Speeldernis en Binnenstebuiten. Hier gaat TelegraafFlorisspeeltuinrecensieteam binnenkort zeker een kijkje nemen!
Verder tipt Martine ons ‘Het Kleine Avonturenpark’ achter De Machinist aan de Willem Buytewechstraat.

Welke ontwikkelingen zie je in speeltuinland?
Naast dat het allemaal behoorlijk onder druk staat door de recente bezuinigingen ziet Martine een trend naar meer groen en meer avontuur bij de speeltuinen. Als voorbeeld noemt ze BinnesteBuiten en Ali Baba die groene gedeeltes hebben en waar vies worden weer mag.

Heb je nog vervolgplannen?
Martine zit vol enthousiasme en plannen. Op korte termijn gaat ze met groepen kinderen langs de speeltuinen om de kaart uit te gaan delen. Ze gaat nog een kaart aanbieden aan de stadsmariniers, en het liefst ook aan Aboutaleb. Die woont in Kralingen maar waarom zou zijn dochter ook niet eens in Delfshaven willen spelen? Verder wil ze graag uitbreiden en voor de andere stadsdelen dergelijke kaarten gaan maken.

Voor meer informatie over de kaart kunt u terecht op www.spelenindestad.nl of op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Stichting-SPEEL-in-je-stad/393184780693703 (een like mag!)

 

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.