Kids in the street: Emma Spruit

door • 16 december 2014 • Bewoners, Kinderen

Misschien wordt het tijd om deze serie interviews om te dopen van kids in the street naar…jongedames in the street. Want nam in het herfstnummer jongedame Franka het stokje over van al die voetbalboys bij haar aan de overkant, nu is de beurt aan Emma Spruit van 60b, gewoon Spruit dus, niks lange ij of y, gewoon van Spruit van spruitjes!

Nou deze jongedame doet in niks aan spruitjes denken, zo kan ik u verzekeren, want ook deze “kid in the street” is in een heel korte tijd  veranderd in een zelfbewuste jongedame, die weet ze wil! Toch nog maar (of al?) 13 jaar en haar school is het Lyceum Rotterdam, het eerste jaar, aan de Beukelsdijk, bijna om de hoek. Een school die naast het normale vakkenpakket de mogelijkheid biedt om je te specialiseren in 3 thema’s: kunst, wetenschap en ondernemen. Emma doet kunst er extra bij, dwz 10 uur extra, per week! Over motivatie gesproken, dacht ik stiekem, moest je vroeger mee aankomen, no way. En het is dus niet voor niks dat ze de kunstvakken ook het leukst vindt, niet alleen door dingen te doen, zoals tekenen en schilderen, maar door er over te lezen en te leren door het vak kunstgeschiedenis. (Dat klinkt toch fantastisch. Tegenwoordig beginnen en masse pensionado’s aan allerlei kunstopleidingen, maar zo zie je maar, de jeugd haalt ons in).

emma-spruitHet leukste vak vindt Emma toch wel digitale media…wat blijkt, haar vader is web-designer, jaja, de appel en die boom…! En dat vallen, om u nog even te helpen! Niet ver! Capito? Niet alleen haar vader heeft kunstacademie gedaan, ook haar oma, dus er zit “lijn” in. Hoewel haar moeder Manuela in de Zorg werkt en dat is ook niet mis(baar). Werken in de zorg is eigenlijk ook bijna een kunst, zou je zeggen, dus zo heb ik toch maar weer een bruggetje gelegd!

Nou ja, door die extra uren maakt Emma soms wel lange dagen, vroeg op, laat thuis, dat is wat minder, maar het wordt weer goed gemaakt door aardige leraren en een leuke klas, dus dat heeft ze er graag voor over. En bovendien heeft ze vanavond, 15/12 dus , op school een kerstgala. Alle ingrediënten , mooie jurk, oorbellen, schoenen etc, liggen voor ons op tafel uitgestald, allemaal gekocht op de kerstmarkt in Keulen, jawel. Daar is ze naartoe geweest met haar vader, bij wie ze de helft van de week woont, en halfzusje en -broertje Sara van 4 jaar Koss van 6 jaar. Al zijn ze “half”, ze kan er uistekend mee opschieten, mooi toch! Trouwens ook met haar “echte’ zusje Isa van 11 jaar. Dan scharrelen er ook nog 3 nieuwsgierige poezen rond, Max, Kyoko en Kimi, die zich beurtelings het liefst zouden neervlijen op de splinternieuwe galajurk, dat moeten we nou ook weer niet hebben, daar moet eerst in gefeest worden.

De straat vindt ze niet alleen leuk door alles wat er georganiseerd wordt, koken bij Flo, daar deed ze aan, tsja  beetje te “oud” voor inmiddels….maar de straat is ook mooi, die bomen, die doen het hem. Nee, aan die straat hoeft echt niks veranderd te worden, beter kan je het niet treffen.

En natuurlijk wordt de sport niet vergeten: badminton, en dan niet op de camping, zoals zoveel landgenoten die sport proberen te bedrijven, maar echt serieus, bij BC (BadmintonClub) Asterix. Mmm…flitste het toch even door mijn hoofd…en Obelix dan? Nou nee, zie je het voor je, Obelix met zo’n sierlijk racket in zijn grove knuisten, al helemaal niet als hij weer eens van zijn toverdrank heeft gesnoept. Boomstam werpen is dan meer een sport voor deze Gallier. Maar Emma traint wel heel serieus 3x per week, 3x! en speelt ook competite. En ook nog eens 10 uur extra aan kunstonderwijs. En 3 poezen. En 3 zusjes en broertje.
Oh jee, alleen al de gedachte doet me duizelen, maar zo niet Emma, ze doet het gewoon en zo te zien…graag!

Gewoon doorgaan Emma, onverstoorbaar, en ook jij gaat komen waar je wezen wil! Succes met die mooie opleiding en de groetjes een de “badmintonnende” Asterix! ( mooie website trouwens, voor wie niet gelooft dat Asterix kan badmintonnen, kijken dus en je krijgt ook zin)

 

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.