TOP 88A – De eetfilm The Fish that Fall in Love

door • 25 juni 2013 • Cinema, Culinair, Vereniging

DSC_0310Vrijdag 31 mei was het weer genieten…een eetfilm op hoog niveau: The Fish that fall in Love, een Iraans hoogstandje. En heel wat van onze buren uit onze fantastische straat hadden dat aangevoeld, dus dat betekende …volle bak, uitverkocht dus en dat is voor de enthousiaste keukenbrigade op voorhand al een fijn gevoel. En iedereen die niet kon komen..domme pech, en iedereen die niet wilde komen, heel erg ongelijk, gemiste kans. Waar ging de film over..? In de aankondiging stond:” een prachtig en kleurrijk verfilmd werk onthult een nieuwe en moderne kant van de Iraanse vrouw in een kleine stad”…en “een schitterende en gedetailleerde kijk op de complexe menselijke emoties, vergelijkbaar met een culinaire delicatesse…”. Als dat maar goed gaat, dacht uw reporter, bij het nuttigen van zijn eerste, en zeker niet het laatste glas wijn, want dat zijn toch een tikje hoogdravende teksten die op het IFFR( International Film Festival Rotterdam, maar dat weten we allemaal, toch?) niet zouden misstaan en warempel, nou een klein kwartier begon het te dagen…had hij, uw reporter dus, die film niet al eerder gezien..? Op het IFFR?

DSC_0304En toen dat prachtige beeld voorbij kwam van dat terras, op of bijna in de Kaspische zee, wist ik het zeker, al een keer gezien. Maar…met een erg groot verschil, op het IFFR moest ik het doen met een handje chips en een schraal biertje, nu werden de heerlijke gerechten die in het succesvolle filmrestaurant werden bereid, in een strak schema op onze borden geserveerd, zeg maar….getoverd. Werd een heerlijke soep geserveerd in de film, en hop… daar stond een minimaal even heerlijke soep voor dertig neuzen, geweldig! En wat te denken van de hoofdmoot van de maaltijd, de heerlijke forel, die op moment suprême op het bord verscheen, lekker doorbakken en heerlijk gekruid

en dat ook dertig keer, een majeure keukenprestatie. En veel gasten keken erbij alsof dat maar normaal is, terwijl uw reporter zeker weet dat het merendeel al moeite heeft met het bakken van 5 eieren, tegelijk. Overigens levert de combinatie van kijken en eten wel een dilemma op, in ieder geval voor uw reporter, waar de aandacht bij te houden, bij de film of bij de heerlijke gerechten? Om alles volledig tot zijn recht te laten komen, zou uw reporter een pleidooi willen houden voor een paar korte pauze’s, waarin de geheimen van in dit geval de Iraanse keuken toegelicht zouden kunnen worden, zodat een ieder geïnspireerd thuis aan de slag kan gaan om die eerder aangehaalde 5 gebakken eieren onverwijld te overtreffen.

Maar goed, dit mag niet eens een schoonheidsfout genoemd worden, in dit geweld van schoonheid op het witte doek en op het witte bord, is maar één typering van toepassing: “chapeau voor de keukenbrigade” en iedereen die de volgende eetfilm mist…..weet niet wat hij/zij mist, en dat zegt alles !

DSC_0313

Laatste berichten van Tony Steenbreker (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.