Espresso Dates

door • 4 juli 2014 • Culinair, Horeca en Winkels

Espresso dates op de hoek Middellandse Straat en Heemraadssingel

Espresso dates op de hoek Middellandse Straat en Heemraadssingel

Espresso Dates staat op hoek tussen de Middellandse Straat en de Heemraadssingel: een prachtig stukje Delfshaven met veel licht en een open sfeer. Hier komen twee werelden samen en daar is eigenaresse Alia trots op.

Dates heeft een dubbele betekenis: “afspraken” (privé en zakelijk) en “dadels” (gezond, voedzaam, lekker eten met een Midden-Oosterse hint) en dit is precies wat Espresso dates biedt: gezond lekker voedsel in combinatie met een plek om af te spreken. In de “huiskamer van Delfshaven” komt het allemaal samen.

We hebben na werktijd afgesproken bij Madera house, om de hoek van de Coolsestraat waar Alia woont. Alia is geboren in dezelfde straat en heeft een sterke binding met de wijk. “Er was nooit een leuke plek voor een kop goede koffie en ik dacht: er zijn vast meer mensen die dit hebben”.

Afspreken bij Espresso Dates

Afspreken bij Espresso Dates

Alia heeft echtgenoot (financieel specialist) en broer (die een sapjesbar wilde beginnen) enthousiast gemaakt voor haar droom en met z’n drieën zijn ze het avontuur van Espresso Dates aangegaan. Ze heeft de sleutel sinds vorig jaar juni. De officiële opening was op 29 augustus dus deze zomer bestaat Espresso dates één jaar. De opening was heel bijzonder: ze moesten van zichzelf open en gewoon maar beginnen. Dus de eerste dag hebben ze getest (welke gegrilde groenten eerst op het broodje?) op vrienden en familie en ze een formulier laten invullen om hun aanpak te veranderen waar nodig.

In het begin was het ontzettend hard werken want man en broer hebben naast Espresso dates een fulltime baan en Alia een parttime baan. Een 7-daagse werkweek was lang de standaard. Nu hebben ze het afgebouwd en in het weekend weer tijd om zelf nog even ergens een kopje koffie te drinken en te genieten.

Het eerste gedeelte van de naam “Espresso dates” verraadt de sterke basis: mensen komen terug voor de heerlijke koffie. De goede bonen van Bocca (fairtrade Nederlands product) doen het halve werk. Volgens Alia moet je daar nooit op bezuinigen. Een goede kop koffie moet bovendien goed warm geserveerd worden dus de koffie wordt meteen uitgeserveerd.

Nieuw op de kaart is de Marokkaanse koffie. Die heeft Alia als grap op de kaart gezet maar blijkt een echte hit te zijn. Alia is opgegroeid met de koffie die wordt gekookt in een potje met kruiden (kardemom, kaneel, zwarte peper, en nog veel meer) en noemt het “iets van heeeeel vroeger”. Deze koffie vind je niet zomaar in een Marokkaans café, mensen kennen het vaak niet.

Voor de zomer raadt Alia smoothies aan. Vooral de smoothie met mango is heel populair. Een onbekende maar geliefde smoothie is de avocado smoothie met dadels, amandelen, melk en banaan. Die is lekker en gezond en… zoet! Mensen hebben verschillende belevenissen van smaak en de avocado geeft vaak associaties met zout door de guacamole die ervan gemaakt wordt. Maar Alia’s ouders weten niet beter dan dat avocado zoet wordt gegeten dus deze zoete variant geeft een mooie verrassing aan de Espresso Dates gasten.

Alia wil Espresso Dates goed, behapbaar en leuk laten blijven en denkt niet aan uitbreiden of franchisen. Het gaat om de bijdrage aan de wijk dus met alle ondernemers samen de wijk upliften. Espresso Dates werkt met het “Support your locals” concept: de taarten op de kaart worden bijvoorbeeld gemaakt door de vrouwen uit de wijk. De “taartvrouwen”, de “honingman” en de “sambal & chutney”-vrouw staan allemaal op het menu. Dit blijkt een enorme stimulans te zijn: een aantal zijn professionele ondernemers geworden en zijn hun eigen bedrijf gestart met meerdere verkooppunten en professionele verpakking.

Ze krijgen enorm veel goede reacties en voelen zich gedragen door de wijk. Veel gasten uit de Graaf Florisstraat zijn enthousiast en uiten hun genoegen. “Nu hebben we eindelijk een plek om naartoe te gaan”. Die feedback is heel waardevol voor Alia.

De volgende dag schijnt de zon op het terras bij Espresso Dates …. tijd voor een avocado smoothie!

 

Laatste berichten van Femke de Jonge (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.