Femke’s Kersttip: Chewy chocolade-jamkoekjes met Port

door • 13 december 2014 • Culinair, Opinie

Dit recept voor chewy chocolade koekjes heb ik vorig jaar getipt gekregen van een vriendinnetje. Het recept komt uit het Delicious kerstnummer (’13) en ze doen de naam van het blad eer aan. Tijdens de (gure) dagen rond de kerst zijn ze een zoete traktatie bij de koffie/thee maar ook heerlijk als nagerecht. Mocht u voor de tweede optie gaan, dan heeft de chocosmaak qua wijn-spijs combinatie wel een stevige tegenhanger nodig.

Een aantal weken geleden ben ik op een lang weekend Porto toevallig tegen een match made in heaven aangelopen: de Ferreira Dona Antonia Reserva Tawny. Misschien is het de combinatie van een grootmoeders’ koekjes achtig figuur op het etiket maar het werkt heel goed samen. Mocht deze Port niet tot de verbeelding spreken dan raad ik Madeira aan… ook zonder koekjes erg lekker!

Ferreira PortChewy chocolade-jamkoekjes recept:

 •  100 g poedersuiker, gezeefd
 • 2 el abrikozenjam of marmelade

deeg:

 • 200g bloem
 • 75g cacaopoeder, gezeefd
 • 1,5 tl bakpoeder, gezeefd
 • 150 gr zachte boter
 • 200g suiker
 • 1 zakje basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 grote eieren

bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Meng in een kom de bloem, het cacaopoeder en bakpoeder met een snuf zout.
 3. Klop met de mixer in een andere kom de boter met de 3 soorten suiker in 6-8 min licht en romig.
 4. Voeg al kloppend de eieren 1 voor 1 toe aan het botermengsel.
 5. Klop op de lage mixer-stand de droge bestanddelen erdoor. Laat het deeg afgedekt 2 uur in de koelkast rusten en stevig worden.
 6. Zet een diep bord klaar met poedersuiker. Rol balletjes van 20 gr van het deeg. Maak met een vinger een diepe deuk in het balletje en vul hem met ¼ tl jam. Vouw het balletje voorzichtig weer dicht en druk hem plat.  Rol het koekje vervolgens door de poedersuiker.
 7. Leg de koekjes op een bakplaat en zorg dat ze minimaal 1 cm uit elkaar liggen. Bestrooi de koekjes dik met poedersuiker. Bak de koekjes in het midden van de oven in 12-15 min gaar voor koekjes met een zachte chewy vulling.
 8. Heb je liever knapperige koekjes, dan bak je ze nog 5-6 min langer.
 9. Laat ze even afkoelen op het bakblik tot ze wat steviger zijn en doop ze daarna eventueel met de bovenkant nog een keer in het bord met poedersuiker.
 10. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen (ong. 1 uur).
Laatste berichten van Femke de Jonge (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.