Hans Kleinjan: Kunstenaar/tandarts uit de buurt

door • 23 oktober 2015 • Bewoners, Buurt en wijk, Kunst

Een bezoek aan de tandarts levert soms veel meer op dan een fris gebit. Bij Hans Kleinjan verwonder je je tijdens de behandeling om de kunst boven en naast je.

De tandarts/kunstenaar of kunstenaar/tandarts, ligt eraan welke ontmoeting eerst komt, is een bekende in beide werelden en huist al tijden om de hoek van de Graaf Florisstraat. Op zijn andere stek, in z’n atelier AAAFresh123 op de Zaagmolenkade (nu 3 jaar open), spreek ik hem over zijn aanstaande tentoonstelling in Keulen.

AAAFresh123

AAAFresh123 gallerie Zaalmolenkade

West-Duitsland is volgens Hans heel interessant, want Nederlandse kunstenaars worden daar uitermate positief ontvangen. Duitse kennissen hebben hem verteld dat de improvisatoire creativiteit niet erg in de Duitse cultuur zit maar dat ze er wel erg van houden. Hans zal ze met zijn concept zeker niet teleurstellen.

Max.Pressure 48 Stunden Urban Chaos wordt een tentoonstelling onder maximale druk: Hans gaat reageren op beelden van iPhones uit de stad die op de kale, industriële muren van Das Altes Pfandhaus worden gebeamed.
Drie dagen voor de opening begint Hans te werken met zijn eigen crew, muziek en eten, en zal na een hectische opening 48 uur doorwerken onder het oog van de bezoekers.

Hans: “En daar heb ik niks voor nodig! Dat vraagt iedereen altijd. Ik presteer het beste onder maximale druk, dan worden mijn fysieke werk en mijn gedachten op elkaar gedrukt en komt er een 100% kunstwerk uit. Dus nu maar kijken wat er gebeurt.”

Hans Kleinjan

Hans Kleinjan

De beelden via iPhones roept Hans op via guerrilla communicatie in Keulen. Met een boodschap op in-water-oplosbaar-papier met vergeetmeniet-zaadjes wordt het Keulse publiek bereikt en gevraagd om ‘de stad door hun ogen’ live door te streamen.

Een private DJ zorgt voor de muziek, die van Prodigy tot Miles Davis tot Tiësto voor de gewenste support zorgt. Daarnaast komt er live muziek uit Rotterdam waar Hans verder niks over wil zeggen.

En omdat Hans graag Surinaams eet, wordt ook het eten meegenomen “want dat hebben ze in Keulen niet”.

Hans werkt samen met Maikel Kleinjan (30) en Roderik Faasen (25) die al dan niet samen met Hans de bijzondere werken maken die in de galerie (vandaar 123) te zien zijn. Er worden solo schilderijen gemaakt, gezamenlijke kunstwerken en ook “langzame” schilderijen, waar jaren aan gewerkt wordt.

Doorgang atelier

Doorgang in het atelier

Hun handschrift kan volgens Hans het best getypeerd worden als ‘maniakalisme’ een eigen woord voor hun maniakale kunst.
Werk wordt onder andere gemaakt in “The Factory” (zie foto) en alle skills worden hier ge-exploiteerd: Indische inkt, projecties, aquarel, olie, houtskool, beschilderingen van horloges “je moet op tijd weten hoe laat het is” en ook de tandartsapparatuur van de praktijk op de Heemraadssingel zal na vervanging een kleurrijke transformatie ondergaan.

Hans: “We houden ons bezig met de vraag ‘hoe kom je in iemands hersenpan’? Dat vindt ik leuk! We lachen ons helemaal dood hier.”

TheFactory

The Factory

Mensen uit de buurt kennen Hans misschien vooral als tandarts. Kunstenaar en tandarts zijn heeft volgens Hans grote overeenkomsten: “het is beide een heel creatief proces waarbij je een continue reeks van problemen tot een esthetische oplossing probeert te brengen. De denkpatronen werken hetzelfde, het is alleen een ander product.”

Wellicht is BigMacBarbie ook bekend bij velen: de dikke Barbie die bovenop een BigMac de rotonde van de Beukelsdijk heeft bezet. Na een drukke tijd van wegwerkzaamheden vond Hans de gezamenlijke verjaardag van McDonalds en Matel (beide 40 jaar) een mooie aanleiding om de rotonde eens aan te kleden. Samen met decorbouwer Peter Bosman, “de wereldkampioen knutselen” aldus Hans, heeft het piepschuim gevaarte met behulp van een kettingzaag de juiste proporties gekregen.

De reacties waren overweldigend, zeer divers en mooi te aanschouwen vanuit de praktijkruimte aan de Heemraadsingel. Zo zag Hans mensen een extra rondje rijden om BigMacBarbie eens goed van dichtbij te bekijken en stond een kinderklas zich giechelend te verwonderen. Liefhebbers zullen blij zijn om te horen dat de arm van BigMacBarbie een nieuw leven krijgt in de nabije toekomst…

De 1200m2 expositie Max.Pressure wordt officieel geopend op 28 november om 17u ’s middags. Hou de Facebook van Hans Kleinjan en de website AAAFRESH123 in de gaten voor meer informatie omtrent de expositie en vervoer ernaar toe. Zelfs daar is aan gedacht!

Laatste berichten van Femke de Jonge (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.