Nieuwe buren op nr 83

door • 27 maart 2015 • Bewoners

Froukje, Frank, Meis en Jip wonen sinds kort in de Graaf Florisstraat. Ik tref ze volop in hun verbouwing van alle verdiepingen van nr 83. Froukje: “die duurt nog wel even!”.

Jaren 50 schoon in verbouwing

Jaren 50 schoon

Zodra ik de benedenverdieping betreed zie ik de prachtige overblijfselen van huis dat in de jaren 50 in interieurbladen stond aangeprezen. Een tailormade wandkast, een gaaf Perzisch behangetje, schatten genoeg. Froukje: “de vorige bewoners hadden al in de jaren 50 een vaatwasser met krachtstroom!”.

Speelhuis

Over de vorige bewoners, meneer en mevrouw Wiggers, is al eerder de geschreven in de krant. Toentertijd woonden er drie artsen op een rijtje. Nu zorgen bouwkundigen Frank en Froukje voor een trendbreuk. Maar de overblijfselen van de dokterspraktijk en de inrichting van de vorige bewoners zorgt voor groot plezier bij Meis en Jip.

Froukje:”de kinderen spelen heel anders hier: ze verzinnen de grootste verhalen met hun vriendjes en vriendinnetjes, het prikkelt hun fantasie.”

De voormalige kleedruimte doet dienst als speelhuis, onder de chirurgenkraan staat het speelgoed opgestapeld en Meis heeft haar eigen trampoline op een bedbodem.

Froukje: ”de kinderen zijn op vakantie in eigen huis: we douchen op de bovenste verdieping en gaan daar naartoe in badjas met handdoek onder de oksel. De kinderen gaan in bad in de keuken, heel gezellig!”

Meis op de ’trampoline’

Verbouwing

We praten verder met een thee op de eerste verdieping, de volgende laag van het 4-laagshuis. Daar hebben Froukje en Frank de boel tijdelijk klaar gemaakt voor bewoning: het behang gewit, tapijt eruit en een laminaat voor tijdelijke bewoonbaarheid.

Ze hebben beide Bouwkunde gestudeerd, Froukje in Eindhoven en Frank in Groningen. Sinds acht jaar wonen ze in Rotterdam waar ze naar eigen zeggen “niet weg zijn te krijgen”. Frank: “We wilden eigenlijk een paar jaar blijven maar je groeit erin, je blijft hangen in deze ECHTE stad, Rotterdam heeft alles erop en eraan.”

Ze zijn maar een klein stukje verhuisd want ze woonden eerst in de buurt van de garages aan de Weena. Het benedenhuis begon een beetje krap te worden dus ze oriënteerden zich op een nieuw huis. Froukje: “Het was helemaal niet de bedoeling om een klushuis te kopen. Het is de eerste keer dat we zelf verbouwen en met twee kleine kinderen leek ons dat een beetje veel. Maar ja, dit huis kwam langs en de straat is zo mooi, we zijn er toch maar voor gegaan. Daarom is een tien jaren plan voor ons.”

Frank: “Het klussen doen we ’s nachts haha want we werken er allebei naast. De opa’s en oma’s komen gelukkig een handje helpen.”

Froukje: “We storen ons vooral niet aan troep of chaos, dan wordt het onmogelijk. We doen een ding tegelijk zodat we lekker blijven wonen. Nu is dat een woonkeuken maken op de begane grond zodat we van de zomer in combinatie met de tuin lekker binnen-buiten kunnen leven.”

Jip in de tijdelijke huiskamer

Jip in de tijdelijke huiskamer

En verder?

Voorlopig is het voor Froukje en Frank even een druk schema van werken – verbouwen – kinderen, en die tijd verdelen ze tussen hun tweeën. Froukje: “Normaal gesproken houden we van buiten bezig zijn: fietsen, kanoën. Maar dat doen we over tien jaar wel weer haha.”
Ze hebben wel even tijd gemaakt voor het hoekpandje en allebei al een film gescoord. Mede daardoor hebben ze ontdekt dat het een sociaal stukje straat is. Froukje: “De mensen zijn hier heel betrokken met elkaar.”

Ik krijg op de valreep nog een tip voor de volgende editie: Froukje en Frank hebben een achterom via een poortje onder het huis door van Maarten en Evelien in de Beatrijsstraat. Dus wie weet volgende meer daarover…

Laatste berichten van Femke de Jonge (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.